Да се трудиш, докато останалите почиват, не е лесно дори срещу двойна надница На

...
Да се трудиш, докато останалите почиват, не е лесно дори срещу двойна надница На
Коментари Харесай

Или си глупак, или бездетен, ако работиш по празниците

Да се трудиш, докато останалите почиват, не е лесно даже срещу двойна отплата
На доста места в Западна Европа питателните магазини са затворени на Коледа, само че у нас не е по този начин. Особено по-малките търговци разчитат на пазаруващи в последния миг клиенти.

Майка в Англия провокира разгорещена полемика в известна интернет платформа за родители, откакто призна, че е поискала от своя колежка без деца да отдръпна молбата си за коледна почивка. Жената счита, че има по-голямо право на отмора в празничния ден, защото сама отглежда 4-годишния си наследник, който е с аутизъм.

Изненадващо обаче тя не получава цялостна поддръжка за разбирането си по въпроса освен на работното си място, само че и в уеб страницата Mumsnet, където повдигна тематиката. Оказва се, че родителството е постоянно изтъкван фактор, когато би трябвало да се взема решение кой да работи на Коледа. И на някои хора към този момент до гуша им е пристигнало от непрекъснатото му експлоатиране.

“О, да, забравих! Ако нямате деца, тогава Коледа и семейството не означават абсолютно нищо за вас ”, написа ядосан под известието на самотната майка. Друг показва, че в такива случаи би трябвало да работи правилото – който пръв е подал молба за отпуск, той я получава.

“Добре, усещам се извънредно от това, че помолих колежката да отдръпна молбата си, само че тя и брачният партньор ѝ нормално отиват за Коледа на обяд при неговите родители, което вършат по този начин или другояче съвсем всяка седмица. Детската ясла на сина ми е затворена. Да, бих могла да платя на някого да го гледа, само че като се изключи че ще е извънредно скъпо, няма и да съм спокойна по какъв начин ще се оправи, защото той не може да приказва ”, написа майката в Mumsnet. Тя признава, че в действителност се усеща зле от разразилия се спор в родителския чат по нейното запитване и в случай че сътрудниците ѝ не се съобразят с потребностите ѝ, няма да има различен избор, с изключение на да напусне работата си

Саманта Уолш е друга жена, която се отхвърля от мениджърската си позиция в магазин, тъй като не може да понесе да работи и на новогодишните празници. Правила го е непрестанно през последните 20 година Тъй като нe може да има деца, се стараела да обезпечи отмора на сътрудниците си, които са родители, а тя да чества с околните си вечер, откакто магазинът затвори. Само че се прибирала толкоз изтощена, че на два пъти заспивала преди вечерята.

“Когато споделих на шефовете, че депозирам оставка, не изпитах капчица страдание. По-скоро беше вълнуващо и освобождаващо. Мисълта за още една маниакална Коледа в магазина ме изпълваше с смут ”, споделя Саманта пред “Дейли мейл ”.

Продавачи, лекари, служители на реда, пожарникари, публицисти, водачи на публичен превоз, работещи в производства с непрестанен цикъл, са единствено дребна част от хората, които се раздират сред професионалния си дълг и фамилията. И въпреки да се заплаща двойна отплата в празничния ден, искащите да се трудят не са доста. Причината е коледната еуфория и всеобщото схващане, че на този ден човек би трябвало да е с околните си хора.

“Има една избрана визия за празниците, която се затвърждава от малките екрани и от всичко, което се случва към нас, че това е време да прекарате с половинката си, със семейство и деца. И в случай че не се случи по този начин, това може да провокира възприятие на обезсърчение и самотност ”, изяснява американският професор по логика на психиката Лата Макгин.

При тези хора се усилва и стресът. Често те са работохолици и си мислят, че няма нищо неприятно да прекарат още един ден на работното си място. Само че, когато всички към тях се настройват за празнуване и отмора, стартират да изпитват незадоволство. Да чакат по-голяма отплата за труда си и когато не я получават, се усещат като простаци или неудачници, тъй като не могат да бъдат както всички останали

Особено в години на рецесии като сегашните това е все по-често срещано. Първо не всички получават двойна отплата, когато работят на празници, защото много компании употребяват така наречен контракти за ненормирано или плаващо работно време.

Например медицински служащи не могат да откажат да са на работното си място, когато има наложителен случай. Такова е ситуацията и със чиновниците по техническа поддръжка, в случай че спре ток, вода или средства за връзка в празничния ден. На своя пост са още служители на реда, пожарникари, транспортни служащи и трудещите се в хотелиерството и ресторантьорството, тъй като от техния професионализъм значително зависи и положителното превозване на останалите хора.

Затова дребна демонстрация на благодарност към тях в празничния ден в никакъв случай не е непотребна. В Англия да вземем за пример съществува традиция от епохи работещите на Коледа да почиват на идващия ден – 26 декември, и да получат подарък. Тя стартира през Средновековието. Тъй като в самия коледен ден бедните хора са били ангажирани да прислужват на богатите, те са можели да отидат да честват със своите близки на 26 декември. На потегляне нормално са получавали кошница или кутия с останки от господарската софра

26 декември се чества и до през днешния ден в Обединеното кралство. Нарича се Boxing Day, или денят, в който се отварят кутиите с подаръците. Само че вместо кошница с останки, работещите получават финансов бонус или подарък от шефовете си. Някои хора пък носят дребен подарък на локалния си месар, кръчмар или духовник. По този метод им благодарят за тяхната професионална отдаденост освен в коледния ден, само че и през цялата година.

Павлина Трифонова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР